Salvatore Ferragamo’s schoenen en vrouwen

Ferragamo etalage
de etalage

Op het eerste gezicht is het gewoon een Ferragamowinkel. Maar dan eentje waar je klassieke tassen en schoenen kunt kopen uit Ferragamo’s verleden die opnieuw geproduceerd worden. Toch zijn we hier wel degelijk in het kleine museum van de Florentijnse ontwerpersfamilie Ferragamo beland.

Ferragamo winkel
klassieke designs opnieuw uitgebracht, zoals de patchworkschoen
Ferragamo schoenleesten

Voor het museum gaan we de trap af en worden we verwelkomd door bont gevederde vogels en allerlei opgezette en soms nagemaakte grote en kleine dieren. Het zijn de inspiratiebronnen van Ferragamo-dochter Fulvia (1950), het creative brein achter de fameuze collectie kleurrijke zijden sjaals.

Ferragamo vogel
Ferragamo sjaals

Onderweg in Ferragamo’s glanzende zijdeparadijs.

Ferragamo bloemen

La Famiglia

Familie Ferragamo 1959
Wanda en Salvatore met kinderen in 1959

Het begon allemaal met pater familias Salvatore Ferragamo, in 1898 geboren als elfde van 14 kinderen, in een arm boerengezin in Bonito, nabij Napels. Hij maakt zijn eerste paar schoenen op 9-jarige leeftijd voor zijn zusje, die anders geen schoenen heeft voor haar eerste communie. Hij leert het vak in Napels en opent zijn eerste zaak in Bonito.

Ferragamo Museum

Maar niet voor lang. In 1915, op zijn 16e jaar, vertrekt hij naar Amerika, naar zijn broers die al eerder de armoede in Italië te ontvluchtten. Hij vestigt zich in Santa Barbara.

Santa Barbara
Santa Barbara

Salvatore komt in contact met de opkomende filmstudio’s in California, om comfortabele cowboylaarzen ontwerpen. Wanneer dat lukt, gaan er steeds meer deuren van studios en beroemdheden voor hem open. Zijn zoektocht naar de perfect passende schoen is begonnen.

Ferragamo sleehak
de sleehak

Na ruin tien jaar van succes gaat Salvatore terug naar Italië om daar schoenen te laten maken voor zijn Amerikaanse winkels. Hij laat ambachtelijke schoenen in Florence maken en vraagt patenten voor nieuwe designs aan, waaronder de beroemde sleehak. De beurscrash van 1929 doet hem besluiten familiebusiness in Italië te laten.

Wanda Ferragamo Miletti
Wanda in 1987

In 1940 ontmoet Salvatore (42) de 19-jarige Wanda Miletti, waarmee hij kort daarop trouwt. Ze krijgen zes kinderen. De oorlog gooit intussen roet in het eten van de familiebusiness, die inmiddels 400 arbeiders en diverse winkels telt en 200 schoenen per dag produceert.

Het Ferragamo-strikje
Vara, schoen met het Ferragamo-strikje, foto Coach100

Na de oorlog begint Salvatore een nieuwe opmars en mag hij beroemdheden als Sophia Loren, Koningin Elisabeth en Marilyn Monroe tot zijn klanten rekenen. Oudste dochter Fiamma (1941-1998) gaat in 1958 ook schoenen ontwerpen, haar zus Giovanna kleding.
Als Salvatore in 1960 overlijdt, neemt Wanda – tot dan huisvrouw – het bedrijf over en ontwikkelt zich tot een groot zakentalent. Er komen parfums op de markt en in 1971 volgen zijden sjaals van Fulvia. De broers treden toe tot het management.

Ferragamo couture
couture

De dynastieke details
Anders dan de familie Gucci, heeft de familie Ferragamo dus nog altijd de touwtjes in handen. Voornamelijk in vrouwelijke handen, ook na het overlijden van Wanda in 2018. De New York Times publiceerde een prachtige foto van de vrouwelijke Ferragamodynastie (Wanda leefde toen nog) zie: https://www.nytimes.com/2014/05/02/t-magazine/women-of-the-ferragamo-family-fiamma-iconic-designer.ht


Bijzonder: na thuiskomst vertelt een vriendin dat haar dochter in de Let’s Dance campagne van Ferragamo optreedt.

Salvatore Ferragamo
winkel en museum
Via dei Tornabuoni, 14r Florence

http://www.ferragamo.com

Berichten gemaakt 178

2 gedachten over “Salvatore Ferragamo’s schoenen en vrouwen

  1. Geweldig sterk verhaal,vooral ook de vrouwelijke lijn die zich zo heeft gemanifesteerd in het familie bedrijf.Chapeau voor dit soort family-dystanies!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven