Fred Stein – van advocaat tot topfotograaf

Fred Stein was kersvers advocaat en hobbyfotograaf toen hij in 1933 Duitsland ontvluchtte. Een nieuwe carrière als fotograaf in Parijs en New York was geboren. Zijn prachtige poëtische en sociaalbewogen beelden zijn een must voor zwart-witfotografieliefhebbers. Nu in het Joods Historisch Museum.

Het is1933 in nazi-Duitsland. Fred Stein (1909-1967) is net afgestudeerd als advocaat. De Joodse Stein is lid van de socialistische jeugdbeweging en krijgt hij geen toegang tot de balie. Samen met zijn vrouw Lilo vlucht hij naar Parijs, zogenaamd op huwelijksreis. Zijn Leica-camera gaat mee.

Fred Stein ca. 1937 in Parijs, foto: Lilo Stein

Tussen de vele vluchtelingen in Parijs is werk vinden moeilijk. Maar voor fotograferen heeft Fred Stein geen diploma of talenkennis nodig. Dus hij gaat voor tijdschriften en kranten werken en fotografeert hij de armoede en de socialistische beweging in Parijs, maar ook portretten en stadgezichten.

 

Maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was Parijs niet langer veilig, Fred Stein werd als Duitser in een interneringskamp opgesloten, maar kon ontsnappen. Met Lilo vluchtte hij via Toulouse naar Marseille. Daar hielp het Emergency Rescue Committee kunstenaars zonder geld of papieren vluchten naar VS.

Fred en Lilo landden in 1941 in New York, waar Fred snel naam maakte. Net als Vivian Mayer ging hij de Rolleiflex-camera gebruiken, om ongemerkt mensen op straat te kunnen fotograferen. Zijn scherpe oog voor sociale ongelijkheid, armoede en glamour in New York – en voor zijn Joodse achtergrond – heeft hij altijd behouden.

In zijn New Yorkse periode werd hij bovendien een veelgevraagd portretfotograaf. Hij zag veel beroemdheden zoals Marlène Dietrich, Albert Einstein, Willy Brandt, Hannah Ahrend en veel anderen voor zijn lens verschijnen.

Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
https://jck.nl/nl/locatie/joods-historisch-museum

 

 

Berichten gemaakt 178

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven