Zypendaal, het kasteel dat geen kasteel is

 

Verre reizen zitten er even niet in en musea zijn voorlopig dicht. Volop tijd dus om aan de bucketlist voor eigen land te werken. Deze keer: Huis Zypendaal in Arnhem, waar we leren waarom dit géén kasteel is. Hoe heeft de familie Brantsen zich langzaam maar zeker opgewerkt tot een adellijk geslacht? En hoe woonden ze daar in het prachtige park Zypendaal?
Nog even wachten totdat het weer opengaat en wij op de thee mogen komen.

Foto: Henk Monster

Huis Zypendaal werd rond 1762-1764 gebouwd voor de Arnhemse regentenfamilie Brantsen die er tot 1926 zou blijven wonen. Het huis staat op de plek van oudere bebouwing, uit de 17e eeuw.
Huis Zypendaal is geen kasteel (een kasteel is een verdedigingswerk) maar een buitenplaats. In 1867 werden het koetshuis en de oranjerie toegevoegd en in 1883 werd het hoofdgebouw verrijkt met een toren, een vestibule, balkons en een balustrade.

 

De voorvaderen van de Brantsen kwamen in de 16e eeuw uit Barneveld naar Arnhem. Daar wisten ze steeds belangrijkere functies te bemachtigen, zoals schepen en burgemeester. In 1824 werd Johan Brantsen jonkheer en zijn neef Derk Willem Gerard Johan Hendrik mocht zich vanaf 1828 zelfs baron Brantsen van de Zijp gaan noemen.

Foto: Freek Saedt

Ook al is Huis Zypendaal gesloten is, een wandeling door het prachtige Park Zypendaal dat langzamerhand tot volle bloei komt, is altijd een goed ((met social distancing).

 

Onthulde familiegeheimen en een virtuele toer maken het plaatje compleet:

http://www.anderzijds.nl/WillemTiemens/Brantsen.htm

https://www.gelderlander.nl/arnhem/familie-brantsen-bouwde-kasteel-zijpendaal-met-de-opbrengst-van-haar-slavenplantages~ab4127f7/  

 

 

Huis Zypendaal
Zijpendaalseweg 44, Arnhem
https://zypendaal.glk.nl 

 

Berichten gemaakt 174

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven