tastbare futiliteit van Guido van der Werve

Filmer Guido van der Werve heeft zijn eerste overzichtstentoonstelling in filmmuseum EYE getiteld tastbare futiliteit. Korte en langere films van deze filmer, pianist, schaker en duursporter trekken de kijker een andere wereld in. Futiel? Misschien, maar vooral ook fantasievol, soms romantisch, humoristisch of absurd en altijd verrassend.

EYE Filmmuseum 2022
EYE Filmmuseum 2022

Dit beroemde filmpje met de ijsbreker was de eerste die ik ooit zag van Guido van der Werve.
Nummer Acht: ‘Everything will be all right’ is de titel (2002).

Wonderlijk, want het lijkt juist te gaan over dreigend onheil dat je op elk moment kan inhalen, zodat je door het ijs zakt. Maar volgens velen – de titel verklapt het al – is het juist een optimistische kijk op het leven. Zeker weten dat je niet door het ijs zakt dus. Tegelijkertijd ligt de futiliteit van het leven natuurlijk wel op de loer in de vorm van een enorme ijsbreker.

Guido van der Werve
Guido van der Werve bij IFFR 2013; foto Vera Kok

Guido van der Werve (1977) groeide op met muziek en is een geschoold pianist. Daarnaast bezocht hij de Gerrit Rietveld Kunstacademis en de Rijksacademie. Gewend aan de directie manier van communiceren via muziek, probeert hij dezelfde directheid in zijn films te bereiken. De muziek bij zijn films componeert hij meestal zelf. Hij won vele prijzen met zijn werk, waaronder de Prix de Rome en het Gouden Kalf voor korte film. Van der Werve is fanatiek duursporter , natuurliefhebber én schaker. Al deze dingen vinden we terug in zijn films en ander beeldend werk.

Nr Elf, Guido van der Werve
Nummer Elf, Chess Piano Concert in Three Movements
Nummer Elf: King’s Gambit Accepted

Waarom boeien de films en beelden van Van der Werve, ook voor mensen die normaal met een boog om videokunst en heen lopen? Allereerst het ‘what you see is what you get’, je hoeft geen oncontroleerbaar verspringende vlekken te interpreteren. Wat niet betekent dat je meteen begrijpt wat je ziet. Het is soms zoeken naar het verhaal. Zoals in Nummer Veertien, een van de langere films.

Nummer Veertien (2013) in kikvorspak in de Heiligkruiskerk

In Nummer Veertien filmde Van der Werve zijn triatlon van 1700 km. Daarin zwom, fietste en rende hij van de Heiligkruiskerk in Warschau naar begraafplaats Père Lachaise in Parijs. Zodoende legde hij dezelfde reis af als het hart van zijn grote held Frédéric Chopin. Die ligt in Parijs begraven, maar zijn hart is teruggebracht naar Warschau. De muziek componeerde hij zelf.

Wat te denken van Nummer Twee?
Het filmpje begint met Van der Werve zelf, die in de camera kijkend, langzaam achteruit de straat op loopt. Een auto rijdt hem aan en hij valt zielloos neer. Het volgende beeld is een politieauto die aan komt rijden, dus je verwacht…

Maar dan, dan wordt Corelli gedanst…
En zo verdwaal je vrijwillig in de merkwaardige wereld van Guido van der Werve, waarin hij op een vlot midden op een meer piano speelt. Waarin hij 24 uur lang rondjes om zijn Finse huis rent, steeds maar weer uit bed valt of 24 uur niet met de wereld meedraait door op de noordpool rond te draaien.
Als een soort Mozes die van de berg komt, schrijft hij het credo van zijn wereld op grafzerkachtige tabletten:

Guido van der Werve

Intussen werkt Van der Werve aan Nummer Achttien, waarvan in EYE zijn nu al fragmenten te zien zijn. Het wordt een verbeelding van zijn moeizame revalidatieproces na een hersenbeschadiging, het gevolg van een ernstig verkeersongeluk.
“Ik laveer tussen twee extremen; ik heb een pikzwarte, dramatische kant, en een totaal stompzinnig gevoel voor humor. En het heeft ook iets poëtisch, tastbare futiliteit. Tastbare nietigheid – dat vind ik mooi ” zei Van der Werve in Het Parool (11 februari 2022).


Tastbare Futiliteit t/m 29 mei 2022
EYE Filmmuseum
EYE ligt recht tegenover station Amsterdam Centraal en is makkelijk te bereiken via CS en de gratis pont. 

https://www.eyefilm.nl/nl

Berichten gemaakt 178

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven