Schilderachtig diner in St Paul de Vence

La Colombe d'Or
Foto: Koocheekoo

We hebben ernaar uitgekeken: ons laatste Zuid-Franse avondmaal bij La Colombe d’Or in St Paul de Vence. Geen sterrentent in de gewone zin van het woord. Hier waren de gasten de sterren. Veel schilders die in het dorp vertoefden, betaalden hun diner of verblijf in het hotel met een kunstwerk. Laten dat nou beroemdheden zoals Picasso en Miro en consorten in hun jonge jaren geweest zijn. Hun werk hangt er nog altijd in volle glorie.

La Colombe d'Or
het terras is er klaar voor

Langzaam valt de avond. De gasten arriveren voor hun ruim van te voren volgeboekte diner, spontane bezoekers worden teleurgesteld. Obers draven efficient af en aan met eenvoudig, traditioneel en puur eten. Vergeet sushi of gezouten caramel, ga voor de aïoli die je nog lang zal heugen. Verse groente, vis, vlees en goede wijnen. Het terras zit vol families die wat te vieren hebben, artistiekerige lokalen en vakantiegangers.
Dit is het moment om naar binnen te sluipen om de lege eetzalen eens nader te bekijken.

La Colombe d'Or
de eetzaal

Alsof het niets is hangen in de eetzalen de mooiste schilderijen en tekeningen, allemaal echt, allemaal van inmiddels beroemde schilders die hier ooit vaste gast waren.

La Colombe d'Or
Picasso was een van de vaste gasten
Eetzaal La Colombe d'Or

Ook binnen ziet het er authentiek en gezellig uit.

Interieur La Colombe d'Or
Interieur La Colombe d’Or

De verkenningstocht door het stille binnenste leidt naar de achterdeur die uitkomt op de tuin van het hotel en restaurant.

La Colombe d'Or
naar de tuin

Bij het zwembad in de tuin staat met dezelfde nonchalance als binnen hier en daar kunst, zoals dit beeld van Alexander Calder. Zou dat tegen chloor kunnen?

La Colombe d'Or
Calder bij het zwembad

La Colombe d’Or begon haar leven in 1920 als café/bar waar in het weekend gedanst werd in de open lucht. Later breidde eigenaar Paul Roux het uit tot een herberg met drie kamers. Paul had grote belangstelling voor kunst, zodat veel kunstenaars zich hier thuis voelden. Na 1940 begon de stormloop pas echt. Jacques Prevert werd een permanente gast en ook Sergio Reggiani en Lino Ventura ontdekken St Paul de Vence. Miro, Braque, Chagall, Calder en Cesar volgen. En met hen vele anderen.

Simone Signoret en Yves Montand trouwden zelfs in St Paul de Vence in de vijftiger jaren. De ober van het tegenoverliggende Café de la Place vertelde ons eerder die dag trots dat hij nog met Yves Montand jeu de boule gespeeld heeft op het plein. Hij werkt hier dan ook al 50 jaar en heeft alles met eigen ogen gezien.

Café de la Place, St Paul de Vence


Dan wordt het nacht op La Place de Général de Gaulle waar taxi’s en Übers de laatste gasten bergafwaarts brengen. De familie Roux, die nog steeds de pollepel zwaait in het intussen wereldberoemde restaurant begint op te ruimen. Morgen weer een volle dag.

La Colombe d'Or

St Paul de Vence
Vestingmuur St Paul de Vence

La Colombe d’Or

Place du Général de Gaulle, 06570 Saint-Paul-de-Vence

http://www.la-colombe-dor.com/indexEN.html
Berichten gemaakt 181

2 gedachten over “Schilderachtig diner in St Paul de Vence

 1. Dag Froukje, De Nieuwsletters zien er recentelijk erg goed uit, complimenten!!! Je voorlaatste en laatste bericht over La Colombo D’Or in St. Paul de Vence was natuurlijk heerlijk te lezen. Zelf heb ik daar nooit gegeten maar in t dorpje wel meerdere malen geweest. Weet jij of er romans of leesboeken zijn over deze plek waar schrijvers over geschreven hebben..? Fijn aan de Cote D’Azur, het moet een lekkere vakantie zijn, wens je nog heel veel plezier. A Bientot Hélène Bergmans

  1. Dank je wel Hélène!
   Interessante vraag, ik heb even voor je gezocht en vond dit:
   1. Misschien is dit wat, alleen nog tweedehands verkrijgbaar op Ebay: Martine Buchet – La Colombe d’Or (aan de prijs te zien vast een mooi boek!)

   Ik zag het ook op Amazon, maar daar kost het geloof ik 150 dollar.

   2. En verder vond ik dit, kennelijk van een Belgische auteur: Hotel Solitude
   https://www.gentleest.be/leestips/hotel-solitude-eenzaamheid-versus-narcisme

   3. Op Amazon ook nog: . Saint-Paul-de-Vence : Village éternel Hardcover – November 14, 2014
   4. Film: Le Prix de la Vérité (2017) / Murder in St Paul de Vence). http://www.filmandpicture.com/catalog/view/911/murder-in-saint-paul-de-vence.html

   Heb je daar wat aan? Groet, Froukje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven