Philippe Starck in Parijs – droom of werkelijkheid

De beroemde ontwerper Philippe Starck voegt eigenhandig een supplementaire werkelijkheid toe aan het Parijs dat wij kennen. Dat lukt hem met behulp van pataphysique, een term die 150 geleden werd uitgevonden en die zoveel betekent als filosofie of wetenschap van de imaginaire oplossingen. Klinkt vaag, alsof je er alle kanten mee uit kunt. Starck – zelf groot aanhanger van pataphysique -neemt ons mee zijn kant op, naar een verborgen, mysterieus Parijs.

Musée Carnavalet, Parijs
Musée Carnavalet, entree

De expositie ‘Paris is Pataphysique – Philippe Starck’ – is in het Carnavalet museum, een prachtig herenhuis uit de 16e eeuw en een van de oudste huizen van Parijs. Bij binnenkomst in een hal om jaloers op te zijn, ziet alles er nog heel normaal uit. Maar dan begint de kennismaking met Starcks pataphysique en verandert alles. Starck is zelf aanwezig in de vorm van een wassen beeld met veel spiegelbeelden.

Musée Carnavalet, Parijs
wassen beeld Starck

Vanaf dat moment is het licht gedempt of bijna afwezig. We beginnen onze reis langs de elementen (wind, water, stromen, energieën), langs dromen of nachtmerries, langs de eenzaamheid van de macht en het vreemde van de schoonheid.

Musée Carnavalet, Parijs

Neem de Eiffeltoren. Philippe Starck kijkt vanuit zijn kantoor op de toren uit en noemt het ‘een beeldhouwwerk van lucht en wind’. De Eiffeltoren beklimmen is klimmen naar de grote leegte, zegt hij. ‘J’adore le vide’.

Bekende ‘aanhangers’ van het ongrijpbare pataphysique waren Picasso, Raymond Quéneau, Boris Vian, Max Ernst en Jean Ionesco. Philippe Starck is sinds 2021 Regent van het College van de Pataphysique, met specialiteit: praktische abstractie. Starck is de opvolger van Jacques Carelman die bekend werd door zijn Catalogus van Onvindbare Zaken die belangrijk kunnen zijn voor acrobaten, kunstliefhebbers of metaalbewerkers. Sommige onvindbare zaken doken weer op en zijn hier te zien.

Musée Carnavalet, Parijs

Stel je voor: een piano die je per octaaf zou kunnen aanschaffen…

Musée Carnavalet, Parijs

En wat als een stoel de cancan zou kunnen dansen? (let op de linkervoorpoot). Om nog maar te zwijgen van fietsen met snowboards in plaats van wielen.

Musée Carnavalet, Parijs


Kunstenaar Jack Vanarsky liet zijn pataphysieke creativiteit los op luchtfoto’s en kaarten van Parijs. Met de zogenaamde Orthofotografie corrigeert hij luchtfoto’s die gecorrumpeerd zijn door de hoek en het reliëf. Na correctie ziet Parijs er als volgt uit:

Musée Carnavalet, Parijs

In 1978 werd het vroegere openbare badhuis in de Rue du Bourg- l’Abbé verbouwd tot de inmiddels legendarische nachtclub Bains-Douches.

Musée Carnavalet, Parijs

Dit was vlak na de Sovjet-inval in Afghanistan. Heerlijk inspelend op de heersende Sovjet-angst inspireerde dit Starck & Co ertoe bij de opening alles in het Russische alfabet te spellen, nep-sneeuw rond te strooien en een Doberman op een bloedrode vlag te projecteren.

Musée Carnavalet, Parijs
Easylight

Starck ontwierp ook de Easylight, een fluorescerende lamp die je in je hand kon houden. Deze lamp was erg populair in de nachtclub. Inmiddels is het een veelgevraagd vintage-item met een flink prijskaartje.

Musée Carnavalet, Parijs

Voor de Franse presidentsvrouw Danielle Mitterand, groot liefhebber van modern design, ontwierp Starck een slaapkamer. Het schijnt dat ze het bewegende baldakijn, dat Starck voor boven haar bed ontwierp, toch wel wat beangstigend vond.

Veel bekender zijn de driepuntige Costes-stoelen die Starck ontwierp voor Café Costes, destijds een hotspot vlakbij het Centre Pompidou. Ook deze stoel is nu een designklassieker geworden.

Musée Carnavalet, Parijs
Café Costes
Musée Carnavalet, Parijs
Costes stoel

Café Costes is niet meer. Maar Caffé Stern bestaat nog wel. Dit café, van de Italiaanse gebroeders Alajmo in een oude 19e eeuwse drukkerij, werd door Starck op weer een heel andere manier gestyled. Onder meer met opgezette dieren, zoals hier te zien.

Musée Carnavalet, Parijs

Nieuwsgierig geworden naar Caffé Stern, besluiten we dat deze prachtlocatie zeker op de bucketlist komt voor een volgende bezoek aan Parijs.

Musée Carnavalet, Paris - Coffe Stern
Caffé Stern, Paris; foto: Cademede

Koffie in zo’n omgeving kan immers alleen maar fantastisch zijn… 🙂
Voor vandaag moeten we het doen met de zonnige binnenplaats van Musée Carnavalet waar het terras lonkt.

Musée Carnavalet

Musée Historique de Paris Carnavalet
23 rue de Sévigné, Paris
PHILIPPE STARCK – Paris est pataphysique t/m 27 augustus 2023
https://www.carnavalet.paris.fr/expositions/philippe-starck

Berichten gemaakt 181

Eén gedachte over “Philippe Starck in Parijs – droom of werkelijkheid

  1. Hoi Froukje, dank voor al je leuke Museumclub berichten, heel leuk elke keer te lezen! Met name deze laatste -Paris et Pataphysique- maakte me vrolijk vanwege de herkenning ook.. Sinds 12 jaar ben ik lid van de Batafysica o.l.v. Matthijs van Boxsel ((Patafysica) in Nederland. Fijne zomer! Hélène

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven