Man en paard in het Mauritshuis

De beroemde Whistlejacket 

Het is zomervakantie, dus we hadden ons voorbereid op hordes paardenmeisjes (en -jongens) in het Haagse Mauritshuis. Maar gelukkig was het vrij rustig en konden we naar Whistlejacket staren zolang we wilden. En hij bleef maar terugkijken.
Een kleine, maar bijzondere tentoonstelling van George Stubbs, de gevierde 18e eeuwse paardenschilder.

 

Pronkstuk van de tentoonstelling is natuurlijk het vrijwel levensgrote portret van Whistleljacket, het volbloed racepaard van de markiezin van Rockingham. Bijzonder is dat het enorme doek alleen het prachtige paard toont, en verder niets. Geen ruiters, geen natuur, geen jachthonden. Alleen Whistlejacket in al zijn pracht en kracht, tot in de kleinste details, ook van zijn rechteroog dat ons strak aankijkt.

 

Schilder George Stubbs was zo geobsedeerd door de anatomie van het paard dat hij er een uitgebreide studie van maakte. Om alles zo realistisch mogelijk te laten lijken, ontleedde hij zelfs een groot aantal paarden. Hoe lopen de botten, de pezen, de spieren, de ingewanden? Als een wetenschapper schreef hij er een boek over dat hier in een vitrine prijkt, temidden van zijn vele  getekende studies van hele of half ontleedde of ontvelde paarden.

 

George Stubb, zelfportret

George Stubbs (1724 – 1806) werd geboren in Liverpool. Op zijn 16e ging hij in de leer bij een schilder, maar al snel vertrok hij weer en leerde zichzelf schilderen. En met succes, hij werd de meest gewilde paardenschilder van de Engelse kunstverzamelaars en adellijke ruiters die hun viervoeter vereeuwigd wilden hebben.

 

Rondom het doek met Whistlejacket, dat voor de eerste keer in Nederland is, hangen diverse andere paardenschilderijen. Al maakte Stubbs ook portretten van andere dieren, mensen en historische taferelen, het zijn de paarden die hem zijn eeuwige roem brachten. Waarom, dat zie je onmiddellijk als je de zaal binnengaat.

 

 

 

De tentoonstelling is klein maar fijn: twee flinke zalen vol paarden.
Met een blik op het Torentje van Rutte, dat er verlaten bijstaat, vertrekken we voor de beste thee van de stad naar Hotel Des Indes. We zijn tenslotte in Den Haag.

tea time

George Stubbs, de man, het paard, de obsessie (t/m 30 augustus 2020)

Mauritshuis, Plein 29, Den Haag.  www.mauritshuis.nl

 

Een introductie van het Mauritshuis:

Berichten gemaakt 194

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven