Leven in een Florentijns palazzo

Aan paleisjes geen gebrek in Florence. Maar het Palazzo Davanzati heeft als een van de weinige nog min of meer middeleeuwse wortels. De plek dus om te zien hoe weelderig, ruim en – voor die tijd – comfortabel de aristocratie in de 14e eeuw woonde. Met een voet aarzelend in de renaissance en de andere nog ferm in een middeleeuws fort.

De oorspronkelijke bewoners van het paleis waren de leden van de rijke bankiersfamilie Davizzi die halverwege de 14e eeuw de opdracht tot de bouw van dit familiehuis in het hart van de stad gaven. Meestal woonden er trouwens meerdere families in zo’n fors palazzo.

familiewapen en stamboom van de familie Davanzati
Bernardo Davanzati

In 1578 kocht de rijke koopman en historicus Bernardo Davanzati het palazzo, zijn familie zou hier tot 1838 blijven wonen. De laatste telg van dit geslacht, Carlo Davanzati, maakte in dat jaar een einde aan zijn leven door een sprong uit het raam van het palazzo met vijf etages.

trappenhuis van steen en hout verbindt de vijf etages met elkaar en met de binnenplaats

We blijken bij het kiezen van onze timeslot in dit museumhuis tevens een rondleiding in de keuken geboekt te hebben, dus we beginnen in het warme hart van het palazzo, op de derde etage. Nu blijkt de rondleiding helaas in het Italiaans, dus we richten onze bewonderende blikken maar zonder uitleg op de keukenspullen, het oude spinnewiel en het fornuis.

de keuken

De slaapkamer blijkt een juweeltje, al was het alleen maar vanwege de wandbeschildering.

Behalve van een kinderbedje is de slaapkamer ook voorzien van de nodige religieuze kunstwerken.

Ook hier verstaan we niets van de uitleg, dus we besluiten de enorme zitkamer en de andere vertrekken zelf te gaan ontdekken.

De enorme salon over de lengte van het hele Palazzo heeft nog het meest van een middeleeuws kasteel.

Kasten om van te watertanden zo mooi.

Tussen de kunstwerken, afkomstig uit diverse Florentijnse musea, vinden we ook nog een afbeelding van een De Medici. Dat kan bijna niet missen, maar daarover later meer.

Palazzo Davanzati
Via Porta Rossa, 13, Firenze

https://www.bargellomusei.beniculturali.it/musei/4/davanzati

Berichten gemaakt 178

Eén gedachte over “Leven in een Florentijns palazzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven