Ivan Cremer danst in de kerk van zijn opa

In 1966 bouwde zijn grootvader  – architect Karel Sijmons – de Thomaskerk in Amsterdam-Zuid. Kleinzoon en beeldhouwer Ivan Cremer exposeert er tijdens ArtZuid 2021. Zo ontdek ik, na vele jaren om de hoek wonen,  eindelijk hoe prachtig de Thomaskerk van binnen is. Met de mooiste designkerkstoelen aller tijden. 

Elegante brutalist
De Thomaskerk straalt van verre al een zestigerjaren optimisme uit. Binnen stroomt zonlicht door grote ramen om de  betonnen muren en wonderschone houten meubelen te laten stralen. Brutalisme, beton en sereniteit, een gouden combinatie in de handen van architect Karel Sijmons (1908-1989), de ‘elegante brutalist’.

preekstoel
galerij

 

Ode aan opa
In deze Thomaskerk brengt beeldhouwer Ivan Cremer nu een hommage aan zijn opa, architect Sijmons. En aan de dans, zijn grote inspiratiebron. De stoelen zijn opzij geschoven en Cremers immense beeld ‘Birth of Apollo’ vult het middendeel van de kerk. Aan de zijkanten danst een groepje bronzen beelden van Cremers hand.

Ivan Cremer – Birth of Apollo
Ivan Cremer – Dance of Origin

Beroemde familie
Ivan Cremer (1984) studeerde bouwkunde in Delft en werkte als architect in Amerika. Sinds 2017 is hij fulltime beeldhouwer. Hij gebruikt vaak ruwe bouwmaterialen uit vervallen gebouwen. ‘Materialen uit ruïnes zijn de stille getuigen van de plek. Ze hebben meer van de geschiedenis gezien dan ik.’

Ivan Cremer in zijn atelier © Ateliercremer.com

Niet alleen Ivans grootvader architect Karel Sijmons is bekend in de kunstwereld. Ook vader Jan Cremer is bekend als schrijver en schilder. Met zo veel beroemde familieleden is de opening van de expositie natuurlijk BN’er-aangelegenheid. Allemaal te lezen in het Stan Huygens Journaal… www.telegraaf.nl/financieel/545136813/familiekunst-van-cremer  

 

De mooiste kerkstoelen ooit
Direct bij binnenkomst ben ik verliefd op de prachtige houten stoelen die overal in de kerk staan. Nee, ze zijn nergens te koop, ze zijn speciaal voor de kerk gemaakt. En ja, ze zitten nog lekker ook, waarschijnlijk zelfs een hele preek lang.

 

Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36 Amsterdam
https://dethomas.nl

Meer informatie:

Origins en ARTZUID 2021

Berichten gemaakt 181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven