Hildo Krop, beeldhouwer van mijn buurt

 

Jaren loop en fiets je langs het werk van Hildo Krop in je Amsterdamse buurt, zonder te weten wie hij was. Nu, 50 jaar na zijn dood, organiseert Art Zuid rondleidingen langs de prachtige zandstenen beelden op bruggen, gebouwen en huizen van stadsbeeldhouwer Hildo Krop. Beelden met een verhaal dat nog altijd boeit.

We beginnen bij een extreem groot beeld dat bijna iedereen kent bij de ingang van de voormalige Sociale Verzekeringsbank aan de Apollolaan (nu Apollo House). Beslist indrukwekkend: de sociale verzekeringen als beschermer van de burger.

 

Hildo Krop (1884-1970) werd geboren in Steenwijk, en oorspronkelijk was het plan dat deze bakkerszoon zelf ook banketbakker zou worden. Na een paar jaar als bakker en kok besloot hij de marsepeinfiguurtjes in te ruilen voor steviger materiaal. Hij volgde kunstopleidingen in Parijs, Londen, Berlijn en Rome en raakte bevriend met beeldhouwer Ossip Zadkine. In 1916 gaat hij werken voor Publieke Werken in Amsterdam, waar hij inmiddels woonde. Kort daarna wordt hij stadsbeeldhouwer, wat hij jaren zal blijven, zodat zijn sporen overal in de stad te vinden zijn.

Foto: Jac. de Nijs / Anefo

 

Vaak gebruikte Hildo Krop zijn zoontje of dochtertje als model voor zijn beelden. Soms waren dat mythologische voorstellingen, Olympische figuren of stoere arbeiderskinderen op weg naar een betere toekomst. Zie het grote beeld hieronder, op de Hildo Krop brug.

 

Zelfs het beeld van Spinoza, waar ik jarenlang tegenover woonde, blijkt van Hildo Krop te zijn. Nooit geweten…

Foto: Ceescamel

De hoogste tijd dus om op ontdekkingstocht te gaan naar alle andere beroemde beelden, op het Victorieplein, op de Universiteitsbibliotheek aan het Singel en zelfs op de Afsluitdijk.

 

Art Zuid – Hildo Krop Tourswww.artzuid.nl/product/hildo-krop-tour/ 

NRC-artikel van 3 juni 2020 over het Jubileumjaar en de gespierde schoonheid van Hildo Krop:

www.nrc.nl/nieuws/2020/06/03/de-gespierde-schoonheid-van-hildo-krop-a4001582

 

Berichten gemaakt 184

4 gedachten over “Hildo Krop, beeldhouwer van mijn buurt

 1. Prachtige beschrijving van Hildo Krop in Amsterdam Zuid. De buurt is rijk aan veel werk van hem.
  Dit werd tijdens de rondleiding van Art Zuid nog eens prachtig aangevuld met wetenswaardigheden over de architectonische bouwwerken. Trots op dit stuk van Amsterdam.

 2. Het beeld van meisje met schelp lijkt mij niet van Hildo Krop maar van Theo Vos te zijn. Oa van de reeks wereldburgers American Hotel en een bijdrage aan het Monument voor het Reddingswezen Den Helder, t.w. de stuurman/zeeredder.
  Zie verder de betreffende Wikipedia pagina van Theo Vos.

   1. Dat is inderdaad een klein abuis/nalatigheid. Die ik niemand kan verwijten want kwam zelf pas op de kunstenaar Theo Vos toen ik een aflevering van Van Onschatbare Waarde zag. Hierin kwam een masker van Hildo Krop langs en ik meende gelijkenis te zien met een beeld van het hierboven reeds genoemd Monument Reddingswezen te Den Helder (dat zich in mijn straat bevindt). Het past me dus beter me verder bescheiden op te stellen (ik ben ook maar een mediëvistje).
    Dit is dus ook níet Hildo Krop!: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Monument_voor_het_Reddingswezen_%28Den_Helder%29_%28Q17459342%29_-_3.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven