In het Fries Museum ontdekten we de huismuts, vroeger geliefd bij pruikdragende mannen. Net als de sprookjesachtige handschoenen, schattige babyjasjes en koninklijke jurken werden zelfs de huismutsen mooier met ‘Haute Bordure’. Handwerken op niveau.
Om in de stemming te komen, begint de tentoonstelling met een prachtige verzameling geborduurde gebruiksvoorwerpen van vroeger: geborduurde handschoenen, vesten, damesschoenen, waaiers en… huismutsen.

De heer des huizes zette ’s avonds zijn jeukende pruik af als de familie onder ons was, en ruilde hem in voor zijn huismuts.
Natuurlijk zijn de kinderkleertjes – waarmee de afdeling witte geborduurde kleding begint – om op te vreten.
Rijk borduurwerk is al eeuwenlang een manier om je te onderscheiden, om te laten zien wat je je kunt veroorloven. Dat zie je aan 17e eeuwse jurk van de immens rijke Catharina van Liauckema, maar ook aan het spijkerjack van rapper Ronnie Flex (by Gucci).

Dat onderscheidende het geldt helemaal voor de koninklijke jurken blijkt als we aankomen bij decenter pieces, de creaties waarvoor je minimaal gravin, socialite of beroemd kunstenaar moet zijn om ze aan te mogen.

Aan koninklijke gewaden van Wilhelmina en Juliana zien we dat ze vrij klein van stuk waren. En wat mollig op oudere leeftijd.
Dit in tegenstelling tot Maxima. Zij leende het museum een Taminiau-creatie vol geborduurde bloemen uit die een lang en slank silhouet laat zien, zelfs zonder haar geliefde hakken.

Fries Museum
Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
www.friesmuseum.nl
Lijkt mij geweldig mooie expositie. Jan Taminiau heeft ook echt grote klasse op borduurwerk.
Prachtige foto’s en beschrijving van de tentoonstelling. Het was genieten en met deze beschrijving volop nagenieten.
De heren hadden zelfs een kraammuts in die tijd. Geweldig!