Warm welkom op Paleis Noordeinde

Vorige week zaterdag mochten we Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Willem Alexander, van binnen bekijken. Sinds 2016 is het op zaterdag in augustus open voor het publiek. Toen we het bordes opliepen wisten we totaal niet dat Prinses Christina vlakbij aan de laatste week van haar leven begon, in haar appartement boven de Koninklijke Stallen.

In een korte video heet Flip Van Maarschalkerweerd, directeur van het koninklijk archief, ons welkom in het paleis. Herinneringen aan Wim Sonnevelds conference ‘De Stalmeester’ dringen zich onvermijdelijk op (u weet wel, hij sodemieterde de  koninklijke cadeaus achter de rododendrons, zie: www.youtube.com/watch?v=9p1n4OPwAqY ).

Paleis Noordeinde
portret Juliana
Paleis Noordeinde
trappenhuis

Dan bestijgen de trap van marmer en bladgoud die de bezoekers van de koning of koningin altijd nemen. Naast de trap staan paspoppen in een onberispelijk koninklijk livrei strak in het gelid, de bustes van stadhouders die hier ooit woonden kijken toe.

Trappenhuis

De trap oogt klassiek maar hij is in oude stijl nagebouwd om te passen bij het paleis uit 1533. De prachtige abstracte plafondschildering erboven verwijst als een van weinige moderne kunstwerken naar de nieuwe tijd.

De eetzaal
Een deur in de blinkende marmeren hal vol zuilen op de eerste etage geeft toegang tot de eetzaal. Voor die deur hangt helaas een koord, dus wij bezoekers verdringen ons om de feestelijk gedekte dinertafel te bekijken. Pech, we mogen het tafelzilver en het servies dus niet van dichtbij bewonderen.

Paleis Noordeinde
Eetzaal

De balzaal
De magnifieke balzaal mogen we wel betreden om ons naar behoren uitgebreid te vergapen aan de vele kandelaars, spiegelende wanden en enorme kroonluchters. Veelkleurige ruisende baljurken, pruiken en elegante dansmuziek denken we er moeiteloos bij.

Paleis Noordeinde
de balzaal

Tot in de puntjes

Werkelijk alles is even glimmend, schoon en elegant in dit paleis, van de gordijnen, het behang en de tapijten tot de kroonluchters, schilderijen en beelden. Onpersoonlijk ja, maar wel begrijpelijk omdat hier officiële ontvangsten zijn van bijvoorbeeld ambassadeurs die hun geloofsbrieven komen aanbieden, politici, hoge ambtenaren en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er een kurkentrekker rondslingert, of de koning struikelt over een omkrullend tapijt. Niet zoals in het Paleis op de Dam, dat ooit zo vervallen was dat de Franse president liever in een hotel logeerde dan bij toenmalig Koningin Beatrix in het paleis.
Een compliment dus voor de verzorgers én voor rondleiders en beveiligers: iedereen is even vrolijk en aardig.

Paleis Noordeinde
‘Kaarsen’ branden overal uitnodigend
Paleis Noordeinde, Indische zaal
Plafondetail Indische zaal
Paleis Noordeinde
Nederlandse leeuw aan het werk

Paleis Noordeinde

Willem Alexanders maandag
De persoonlijke werkkamers mogen we niet in, maar we komen wel in de Putti-zaal, waar de Koning en Koningin elke maandag vergaderen met hun staf. Wat staat er voor de komende week op het programma? Wat ging er wel of niet goed in de media de afgelopen week? In deze grote, warmrode zaal wonen honderden putti’s (mollige engeltjes) vanaf het behang de vergadering bij.

Paleis Noordeinde
Putti-zaal
Paleis Noordeinde, Putti-zaal
Putti-behang

De balkonzaal
De balkonzaal is een van de oudste zalen van het paleis. Hier ontvangt de Koning bezoekers zoals bijvoorbeeld nieuwe ambassadeurs, Nobelprijswinnaars of pasbenoemde leden van de Raad van State.

Paleis Noordeinde, balkonzaal
de balkonzaal, foto: Rob C. Croes / Anevo

Maar deze zaal is natuurlijk vooral bekend van de balkonscène: zwaaien op Prinsjesdag. Dit is wat Willem Alexander ziet vlak voordat hij op het balkon betreedt:

Paleis Noordeinde
Op weg naar de balkonscene
Paleis Noordeinde

een balkonscene

Paaleis Noordeinde is meestal de maand augustus op voor bezoekers.

|informatie: www.koninklijkeverzamelingen.nl/tickets.

Berichten gemaakt 181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven