Vrouwen van Huize Van Loon – een preview

Alweer een preview, in de hoop op een binnenkort versoepeld coronabeleid.
En dan snel naar Museum Van Loon. Want daar vertelt de expositie HERSTORY de geschiedenis van de familie Van Loon aan de hand van de vrouwen die een rol gespeeld hebben. We ontmoeten hier onder andere de excentrieke Antoinette De Bach – Van Loon, maar ook kokkin Leida Kater, die jarenlang de heerlijkste gerechten op tafel toverde.

Schilderij LodewijkPost-de-Jong,1976

De non-conformistisch roodharige Antoinette de Bach-Van Loon verliet na een jaar huwelijk haar echtgenoot toen hij vreemdging. En dat terwijl scheiden begin 20e eeuw absoluut not done was. Antoinette (Tante Netje) trouwde daarna met ‘Oom Harry’ de Bach, een Russische diplomaat en bon-vivant, met wie zij de halve wereld afreisde.

 

Leida Kater kookte decennia lang voor de familie, zij zwaaide de scepter in de prachtige keuken vol blinkend koper in het souterrain. Hier kijkt de kokkin vanuit haar domein naar de mooi aangelegde grachtentuin en het koetshuis.

 

Louise Van Loon-Borski

Regelmatige bezoekers van het museum herkennen hier natuurlijk meteen Louise Borski-Van Loon, bijgenaamd Louky. Zij schittert in al haar majesteit – en in een jurk van couturier Worth-  in de Blauwe Salon. De kleurrijke Louky trouwde in 1854 met Hendrik Maurits Jacobus van Loon.

Johanna Borski – Van der Velde

Een persoonlijke favoriete: Johanna Borski. Toen haar man Willem Borski overleed in 1814, zette zij zijn bankiers- & handelsbedrijf voort. Ze gaf vanuit haar koets effectenopdrachten via een mannelijke medewerker, want vrouwen werden niet  toegelaten op de beurs!
Johannea was de moeder van Louise Borski – Van Loon; haar schilderij hangt op de bovenetage.

 

herstory, vrouwen, verhalen, verandering – vanaf 7 april 2021
Museum Van Loon (i.s.m. Atria)
Keizersgracht 672.
www.museumvanloon.nl/programma/144
Online rondleidingen: www.museumvanloon.nl/programma/actueel/133 

 

 

Berichten gemaakt 184

Eén gedachte over “Vrouwen van Huize Van Loon – een preview

  1. Geweldig leuk en interessant; was er al een paar keer eerder geweest,maar nu de extra aandacht voor de vrouwen van Loon is weer een nieuwe dimensie aan dit prachtige pand.Dank jullie wel voor de ¨uitnodiging”,genoten ,Mathilda (Thilly Bogaers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven