Theedrinken in 17e eeuws koopmanshuis Hoorn

Huis Bonck, Hoorn

We vallen met de deur in huis, en die geeft toegang tot een grote vijf meter hoge hal (noemen we tegenwoordig een ‘vide’) met een schilderachtige tegelvloer en oude ramen.

Huis Bonck, Hoorn
de entree

Vloeren, stookplaatsen, betimmeringen en trap zijn hier nog oorspronkelijk. Aan de achterkant van het huis is de binnenkamer, met betegelde stookplaats en natuurlijk een bedstee. Hier woonde, at en sliep men.

Huis Bonck, Hoorn
Huis Bonck, Hoorn

Vaak werd in deze huizen alleen de benedenetage bewoond. De rest van het huis was kantoor en opslagruimte voor de handelswaar.

Huis Bonck, Hoorn

Een heerlijk krakend trapje brengt ons naar de eerste etage. Daar had koopman Bonck zijn werkkamer, onder de mooi bewerkte houten balken. De werkkamer is een zogenaamd ‘hangkamertje’, opgehangen in de vide (je moet het zien).

Huis Bonck, Hoorn

Vanuit zijn werkkamer had de koopman goed zicht op zijn vloot die de hele wereld bevoer, op de scheepswerven en op de Zuiderzee in de verte. Het uitzicht op de haven voor Huis Bonck is vandaag trouwens ook niet te versmaden.

Huis Bonck, Hoorn

Het huis is gebouwd in 1624 voor handelaar Bonck Frederiksz, die in 1622 het perceel had aangekocht. Wat Bonck precies verhandelde is niet zeker, misschien hout of graan.

Huis Bonck, Hoorn

Het is natuurlijk allemaal erg lang geleden, dus de oorspronkelijke meubelen zijn er niet meer. Van de man zelf, zijn gezin of zijn erfgenamen is heel weinig bekend.
Het waren soms donkere tijden. Niet alleen omdat er alleen kaarslicht in huis was, maar ook omdat de pest rondging.

Huis Bonck, Hoorn

In een donker tussenkamertje horen over we de verwoesting die de pest aanrichtte in die tijd. Huizen met besmette bewoners kregen een grote P op de voordeur als waarschuwing.

Huis Bonck, Hoorn

Met onze audiotour slenteren we verder over de oude balken. Wat zou het leuk zijn om als kind hier te spelen en je fantasie de vrije loop te laten bij het schaarse licht van de lantaarns!

Huis Bonck, Hoorn

We klimmen nog een etage hoger. Daar vinden we tot onze verbazing een gezellig ingericht appartement met twee grote kamers en moderne badkamer. Een medewerker vertelt dat dit bijzondere logement te huur is in de weekenden. Misschien komen kinderdromen toch uit…

Huis Bonck, Hoorn

Tot slot kruipen we klein tamelijk eng trapje op om de zolder te bekijken. Die is niet ingericht, je zou er zo weer graan of hout kunnen bewaren.

Huis Bonck, Hoorn
de zolder

Voordat we Hoorn verder intrekken, krijgen we een kopje thee aangeboden in de binnenkamer, met uitzicht op de klassieke tuin. Het heerlijke gevoel dat we in een scene van Vermeer zitten is groeit bij elke slok.

Huis Bonck, Hoorn

In de haven van Hoorn wachten de Scheepsjongens van Bontekoe nog altijd op nieuwe avonturen op zee.

Hoorn, Scheepjongens van Bontekoe
Scheepjongens van Bontekoe

‘Zuiderzee heet nu IJsselmeer’ en ligt er vredig bij.

Huis Bonck
Binnenluiendijk 3, Hoorn
Voor museumbezoek een tijdslot boeken via https://www.hendrickdekeyser.nl/museumbezoek/huis-bonck-Hoorn

De bovenetage van het huis is te huur via Vereniging Hendrick de Keyser

https://www.hendrickdekeyser.nl/overnachten/huis-bonck-hoorn

Berichten gemaakt 181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven