Siebolds Japanse katten

Aan het Leidse Rapenburg 19 staat het Sieboldhuis. Ooit eigendom van Philipp Franz von Siebold, de arts die in 1823 naar het Japanse Decima reisde in opdracht van de Hollanders. Daar legde hij een prachtige verzameling Japanse schatten aan. Siebolds verzameling en de expositie De Kat in de Japanse Kunst zijn nu te zien in het intieme 16e-eeuwse grachtenpand.

 

Japanse katten
Eeuwenlang waren katten in Japan voorbehouden aan het keizerlijke hof en de elite. Maar sinds de kat het hart van de gewone Japanner veroverde, vinden we haar overal. In de klassieke Japanse prent en in de  hedendaagse schilderkunst en fotografie.

Doktor Siebold
Arts en botanist Philipp Franz Balthasar von Siebold (1796-1866) werd geboren in Duitsland, als telg in een familie van medici en wetenschappers. Hij ging in in opdracht van de Hollanders eerst naar Batavia en later naar Decima, de Hollandse handelspost in Japan. Hij werkte als geneesheer-majoor en moest zo veel mogelijk informatie over het gesloten Japan verzamelen (in het geheim). Dat ging lang goed, Siebold mocht steeds vaker het piepkleine eiland Decima verlaten en het echte Japan betreden. Als arts deed hij er goed werk. Hij leerde Kusumote Take kennen, met wie hij ging samenwonen. Hun dochter O-Ine zou later de eerste vrouwelijke doctor van Japan worden.

Maar toen de Japanners ontdekten dat hij informatie over het land (kaarten bijvoorbeeld) doorspeelde aan de Hollanders kreeg hij huisarrest en moest hij Japan verlaten. Zijn dochter O-Ine was pas drie. Op zijn 34e belandde hij weer in Nederland, maar bleef hij via contacten voor Take en O-Ine zorgen.
In Nederlands begon hij zijn museum in het Sieboldhuis. In In 1845 trouwde hij met Helene von Gagern (1820–1877), zij kregen vijf kinderen.

Korte docu over Siebold, zijn gezin(nen) en Decima (sla stamboom over, daarna wordt het interessant bij 1.22:  https://www.youtube.com/watch?v=0YM6hNhePFs

 

De permanente collectie bevat het mooiste van wat Siebold verzamelde. Telkens andere delen ervan zijn in het prachtig gerestaureerde Sieboldhuis te bewonderen.

 

En dan is het tijd voor koffie en lunch. Over een verregend Rapenburg lopen we naar Welgelegen. Onder het beroemde balkon waar de Soldaat van Oranje woonde, voelen we ons weer even student tussen de studenten.

 

 

Japan Museum Sieboldhuis, Rapenburg 19,Leiden
www.sieboldhuis.org

Berichten gemaakt 174

2 gedachten over “Siebolds Japanse katten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven