Nicolas Fouquets droomkasteel

Bijna iedereen kent Versailles, waar de zonnekoning woonde. Minder bekend is dat Lodewijk XIV het idee afkeek van zijn ondergeschikte, superintendent Nicolas Fouquet, die zijn droomkasteel Château de Vaux-le-Vicomte liet bouwen. Helaas viel de immens rijke, kunstminnende Fouquet in ongenade rond de tijd dat hij een schitterend openingsfeest gaf. De rest van zijn dagen sleet hij, 19 jaar lang, in de gevangenis.

Nicolas Fouquet, surintendant des Finances
Nicolas Fouquet, surintendant des Finances

Nicolas Fouquet (1615-1680) was niet van adel, maar hij klom na zijn rechtenstudie aan de Sorbonne snel op in de Franse magistratuur als beschermeling van kardinaal Richelieu en later kardinaal Mazarin. Koning Lodewijk XIV (1638-1715) was nog jong en leunde voor staatszaken op zijn moeder en kardinaal Mazarin. Nicolas trouwde voordelig met de rijke Louise Fourché de Quéhillac. Op zijn 26e kocht hij de adellijke domeinen van Vaux en Melun in 1641, met de adellijke titel. Een jaar later overleed Louise in het kraambed. In 1651 hertrouwde Nicolas met de rijke vijftien jaar oude Marie-Madeleine de Castille-Villemereuil.

Chateau de Vaux Le Vicomte
Chateau de Vaux Le Vicomte

Fouquet schopte het in 1653 tot surintendant, zeg maar minister van Financiën, van de Franse staatskas die vrijwel leeg was door oorlogen en opstanden. Hij bleek een financieel wonderkind dat kon goochelen met kredieten, staatsleningen en andere creatieven ingrepen. Ook zelf voer hij er zeer wel bij. Hij leende eigen geld tegen woekerrentes aan de staat. Regels waren er destijds niet zo veel…

Hij was daarnaast een groot bewonderaar van de kunsten en liet de grootste namen van die tijd een ongekend luxe kasteel met tuin ontwerpen. Architect was Louis le Vau en Charles Lebrun tekende voor het interieur.

Binnenkijken:

Landschapsarchitect André Le Nôtre, die later de tuinen van Versailles ontwierp, zorgde voor de  schitterende tuinen.

tuinen Chateau de Vaux Le Vicomte
Foto: Esther Westerveld, 

In 1661 gaf Nicolas een extravagant openingsfeest op Vaux-le-Vicomte. Vatel kookte de sterren van de hemel, het was alles goud wat er blonk en iedere gast kreeg een paard cadeau, gaat het verhaal. De jonge koning keek zijn ogen uit. Het verhaal gaat dat de koning zo jaloers werd om zo veel rijkdom dat hij Fouquet onmiddellijk liet arresteren. Is niet waar. Dat besluit was al genomen, op aandringen van Colbert, de aartsvijand van Fouquet aan het hof.

Chateau de Vaux Le Vicomte
Rechtbank Parijs: veroordeling Fouquet

Drie weken later arresteerde musketier d’Artagnan Fouquet. Er volgde een proces van drie jaar. De beschuldiging: verduistering van grote sommen staatsgeld. Nicolas kreeg een levenslange gevangenisstraf. Hij stierf na 19 jaar opsluiting in de citadel van Pignerol.

Chateau de Vaux Le Vicomte
in oude luister hersteld

Fouquets weduwe verkocht het kasteel in 1705, dat na diverse eigenaren in handen kwam van Alfred Sommelier, een rijke industrieel die alles in oude luister herstelde. Nu is het – als grootste privé bezit – eigendom van de familie de Vogüé, die het open stelt voor het publiek.
Alexandre de Vogüé over zijn ouderlijk ‘huis”:https://www.youtube.com/watch?v=aKGBCxuchLw

Films & boeken:

Jean de la Fontaine – Le défi
Fabelschrijver Jean de la Fontaine was een goede vriend van Fouquet.

The Man Who Outshone the Sun King – roman over ambitie, triomf en verraad en Nicolas Fouquet.

Château de Vaux-le-Vicomte, 77950 MAINCY, http://vaux-le-vicomte.com
Locatie: ca. 60 km ten zuiden van Parijs, bereikbaar per trein vanaf Gare de Lyon.
In de winter gesloten, heropening eind maart.

Berichten gemaakt 181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven