Al tijdens zijn leven was Nicolaas Rockox een van de meest geliefde Antwerpenaren. Jarenlang diende hij de stad als schepen en burgemeester in de woeligste periode ooit. Nicolaas en zijn vrouw Adriana vulden hun patriciërshuis met heel veel boeken en kunst, onder meer van hun vrienden Rubens en Van Dijck. Maar ook van hun buurman, de beroemde schilder Frans Snijders. Op bezoek in het huis van de 16e eeuwse Nicolaas Rockox, die een grote erfenis als burgemeester, weldoener en mecenas naliet.
Nicolaas Rockox (1560-1640) werd geboren in de Keizersstraat in Antwerpen. Zijn hele leven zou zich afspelen in Antwerpen, in diezelfde Keizersstraat. Met uitzondering van zijn tijd als rechtenstudent in Leuven, Parijs en Douai. De patriciërszoon trouwde in 1589 met zijn buurmeisje Adriana Perez, telg uit een rijke Spaanse familie. De beide families bezaten flink wat vastgoed in Antwerpen. Nicolaas en Adriana kochten het riante De Gulden Rinck (nu het museum) in dezelfde Keizersstraat als familiehuis.
Aan het einde van een zaterdagmiddag is het vrij rustig in aan elkaar getrokken huizen van Nicolaas Rockox en Frans Snyders. Gewapend met een iPad, die bij elk kunstvoorwerp achtergrondinformatie verschaft, gaan we op pad in de ruime, kleurrijke huizen. We worden ondergedompeld in schilderijen, beelden, prachtige kasten en bijzondere gebruiksvoorwerpen, zoals dit handdoekrek.
Wat ons betreft zijn de topstukken de twee portretten van Peter Paul Rubens: de aartshertog Albrecht II en zijn vrouw Isabella die in 1599 als de nieuwe vorsten hun blijde intrede in Antwerpen hadden.
Lezen: Nicolaas Rockox, burgemeester van de Gouden Eeuw – door Leen Huet en Jan Grieten
De Poorterswoning
Een eindje verderop in het centrum van Antwerpen gaan we kijken hoe de gewone Antwerpenaar woonde in een oude poorterswoning uit 1533. Poorters waren bewoners van de stad binnen de stadspoorten. Ze konden het recht kopen om poorter te worden als ze een goede, rechtschapen burger waren en belasting betaalden. Daarmee kochten ze tegelijkertijd stemrecht in de stad.
De poorterswoning is veel krapper dan het burgemeestershuis. Op de begane grond was het bedrijf, via smalle trappen kwam de poorter op de bovenverdiepingen waar de keuken, de slaapkamer, de was-en weefkamer en de zolder (voor de dieren) zijn.
Geloof het of niet, zowel in de keuken als op de zolder waren levende kippen en hanen (we dachten eerst dat het een bandje met een kukelende haan was…)
Snyders & Rockox Huis
Keizerstraat 12, Antwerpen
www.snijdersrockoxhuis.be
&
Poorterswoning
Pelgrimsstraat 15, Antwerpen
http://www.poorterswoning.be
Bedankt voor het prachtige verslag!
Froukje, je hebt een heel mooi verslag geschreven over hoe twee Antwerpenaren, een burgermeester en een koopman leefden begin 1600.