Madama’s Reales, de koninklijke dames van Turijn

Twee koninklijke dames woonden in de 17e eeuw midden in het Turijn, toen de hoofdstad van hertogdom Savoye.
Wie waren deze Madama’s Reales in hun goudgerande vertrekken? En hoe vergaat het hun koninklijke nazaten vandaag de dag?

Palazzo Madama Turijn
Palazzo Madama, foto [andre]

De eerste Madama Reale was Christine de France (1606-1663), dochter van de Franse koning, die op haar dertiende trouwde met Victor Amadeus, hertog van Savoye. Toen de hertog in 1637 overleed, werd Christine regentes van hun minderjarige zoon. Ze ging in het Palazzo Madama wonen en liet het paleis verbouwen.

Palazzo Madama Turijn
Christine de France door Giovanna Garzoni

De andere Madama Reale was Marie Jeanne Baptiste de Savoye-Nemours (1644-1724) half Italiaans (prinses van Savoye) en half Frans (Bourbon van moederszijde). Ze werd de schoondochter van Christine toen zij in 1665 trouwde met (haar familielid) hertog Charles Emmanuel II van Savoye. Ook zij ging in het Palazzo Madama wonen en fungeerde als regentes voor haar zoon van 1675 tot 1680. Ze was een groot kunstliefhebber en zorgde dat veel kunstenaars en architecten  hun sporen in het paleis nalieten.

Palazzo Madama Turijn
Marie Jeanne Baptiste de Savoye-Nemour

Het Palazzo Madama ligt pal in het centrum van Turijn. De meeste verdiepingen zijn nu museum (schilderijen, beelden, glaswerk), maar het trappenhuis en één verdieping tonen ons nog hoe koninklijk men er ooit woonde. Italiaanse barok op z’n best en heel iets anders dan ons eigen koninklijk uitgewoonde Paleis Soestdijk.

Palazzo Madama Turijn
Trappenhuis
Palazzo Madama Turijn
De grote salon. Foto: Cristian Buda

De slaapkamer
Rond 1708 werd de slaapkamer van Marie Jeanne Baptiste heringericht. De plafondschilderingen van Dominico Guidobono stellen de triomf van Madama Reale voor. Dat moet zoet rusten geweest zijn.

Palazzo Madama Turijn
slaapkamer
Palazzo Madama Turijn
slaapkamer
Palazzo Madama Turijn
Detail van het plafond

Een speeltafel mag natuurlijk niet ontbreken bij de adel, een favoriete bezigheid immers, die menigeen zijn prinsdom en meer kostte.

Palazzo Madama Turijn
speeltafel

Het prachtige palazzo diende een tijdlang als zetel van de Italiaanse Senaat

Palazzo Madama Turijn
Senaatszaal. Foto: Wikimedia
Palazzo Madama Turijn
balzaal

Ook de balzaal heeft een duizelingwekkend plafond

De laatste prins van Savoye en hoe het verder ging
Het huis van Savoye, waartoe de Madama’s behoorden, gaat terug tot Humbert Withand, eerste graaf van Savoye (1003-1048). Tot het hertogdom Savoye behoorden toen (het nu Franse Savoie) en het Italiaanse Piëmont en Valle d’Aosta.
De lange, woelige familiegeschiedenis van de Savoyes had als hoogtepunt het koningschap Italië in1861. Maar dat duurde slechts tot 1946. Victor Emanuel II trad toen af ten gunste van zijn zoon Umberto II, maar de Italianen zetten hem af en verkozen de republiek.

Sindsdien waren koninklijke nazaten niet meer welkom in Italië en vluchtte de familie naar Zwitserland. Maar sinds prins Emanuele Filiberto di Savoia (1972) en zijn vader de aanspraken op de troon officieel opgaven in 2002, is Italië een knappe prins rijker.

Palazzo Madama Turijn, Prins Emanuele Filiberto di Savoia
Prins Emanuele Filiberto di Savoia in 2009.
Foto: ARALDICA MONDADORI

 

een korte rondleiding met wow-factor

Palazzo Madama
Museo Civico d’Arte Antica
Piazza Castello, Torino
https://www.palazzomadamatorino.it/it

Berichten gemaakt 174

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven