Karen Blixen, out of Africa

Even buiten Kopenhagen ligt landgoed Rungstedlund, waar Karen Blixen zich terugtrok na haar Out of Africa avontuur. Haar landgoed, de rijk gedekte eettafel, haar schilderijen en herinneringen uit Afrika, alles is er nog. Net als de werkkamer, waar ze (bijna) Nobelprijswaardige boeken schreef.

Een korte treinreis door glooiend groen landschap brengt ons naar het dorpsstation. Vlakbij is de ingang van het landgoed. Een bosweggetje leidt ons naar het graf van Karen Blixen, waar een bewonderaar verse bloemen op gelegd heeft.

Karen Blixen 1913
Denys Finch Hatton 1920
Rundstedlund
foto: heatheronhertravels

Als we bij het huis zelf – gelegen aan de Sont – aankomen, krijgen we het gevoel van thuiskomen. We weten immers wat zich daar allemaal afspeelde uit het boek ‘De Huishoudster van Rungstedlund’. Daarin vertelt huishoudster Caroline Carlsen over de feestelijke diners, de verkleedpartijen en de maanrituelen. Maar ook over de woede-uitbarstingen en de pijnlijke herinneringen aan Karens grote liefde Denys Finch Hatton, de grootwildjager die verongelukte in Afrika. En de laatste levensjaren van de steeds nukkiger en zieker wordende barones Karen.

Naast de vele romans en verhalen die ze schreef, liet Karen Blixen ook aardig wat schilderijen van haar hand na.

Natuurlijk gaan we bij ons vertrek alle drie even op het bruggetje poseren, net als Karen zelf deed. En daarna op de heuvel te gaan kijken waar Karen spirituele maanbijeenkomsten hield.

Boeken: Out of Africa – Karen Blixen; De huishoudster van Rungstedlund – Dolores Tijs.
Film: Out of Africa, met Meryl Streep en Robert Redford (1985).


Op onze bucket list: een bezoek aan Karen Afrikaanse boerderij in Kenia: www.museums.or.ke/karen-blixen 

Berichten gemaakt 184

Eén gedachte over “Karen Blixen, out of Africa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven