het kasteeltje van George Sand

George Sand
George Sand

Midden in Frankrijk, ten zuiden van Bourges, ligt Nohant-Vic. Hier groeide Aurore Dupin, beter bekend als de schrijfster George Sand, op bij haar grootmoeder, op het 18eeuwse kasteeltje Nohant. Later, als schrijfster, verdeelde George haar tijd tussen Parijs en Nohant. Het huis schijnt nog helemaal de sfeer van de familie Dupin te ademen, bijvoorbeeld in de salon en de eetkamer waar beroemdheden als Balzac, Chopin, Delacroix, Flaubert en Liszt kwamen. Bij het kasteel hoort een fantastische tuin met boomgaard, rozentuin en moestuin.
www.maison-george-sand.fr

Nohant
Nohant

Moeder en dochter

Een groot deel van de brieven die George (1804-1876) en haar dochter Solange elkaar schreven, zijn uitgegeven. De beroemde schrijfster en feministe George leidde als gescheiden vrouw een zeer zelfstandig leven. Met veel (beroemde) minnaars zoals Chopin. Ze zorgde weliswaar dat het Solange aan niets ontbrak, maar ze had in haar schrijvende en reizende bestaan vaak te weinig tijd voor haar kinderen. Druk als ze het had met haar streven ‘net zo vrij te kunnen leven als een man.’

Solange, door echtgenoot Auguste Clésinger
Solange, door echtgenoot Auguste Clésinger

Gaandeweg wordt de verhouding tussen moeder en dochter steeds gecompliceerder. Vooral nadat ook Solange gescheiden is, haar dochtertje Nini overlijdt en ze depressief wordt lukt het moeder en dochter steeds minder om tot elkaar te komen. Was George echt een egoïste en Solange een leeghoofdje, of was er meer aan de hand? George schrijft ergens dat ze van Solange houdt als dochter, maar niet als mens.

Een verstoorde relatie – Brieven George Sand en Solange Clésinger (Rosalien van Witsen, 1995).

Lavinia – George Sand (1833), novelle over huwelijk en de kwetsbare positie van vrouwen, waarin een jonge weduwe haar eigen leven bepaalt.

Berichten gemaakt 181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven