Een nacht bij een Friese jonkheer

Logeren in Huize Boschoord is als logeren in een fascinerend huismuseum, waar je je gek genoeg meteen thuis voelt. Aan de inrichting zou je beslist niet zeggen dat je in een B&B bent. Toch is het dat sinds een paar jaar wel, met de ambiance van vervlogen adellijke dagen en de luxe van vandaag. Ver weg in de rust van het Friese platteland dwalen we door de gangen, op zoek naar het raadselachtige koninklijke logeerbed en genieten we van een copieus ontbijt.

Voorouders
Het hele huis is voelbaar gevuld met voorouders: adellijke echtparen, kinderen, generaties jonkheren met pruiken en serieuze snorren; sommigen gefotografeerd, de meesten vereeuwigd in goudgerande schilderijen.

De salon

Huize Boschoord sinds 1871

Huize Boschoord is onderdeel van het landgoed dat sinds 1773 eigendom is van het Friese geslacht Van Eysinga. Het werd in 1871 gebouwd als villa voor burgemeester Bernhard van Welderen baron Rengers, een volle neef van jonkheer Van  Eysinga, de landgoedeigenaar. Na de kinderloze dood van Rengers in 1896 erfde de familie Van Eysinga Huize Boschoord.

In 1968 gingen dominee jonkheer Cees van Eysinga (1923-2018) met vrouw en kinderen wonen op Huize Boschoord. Na zijn dood op 90-jarige leeftijd werd het huis verbouwd tot B&B met acht kamers. Het vernieuwde behang van oranje zijde en de riante nieuwe badkamers versmelten moeiteloos met alle oude details.

De tuin

Bij de achterdeur hangen hoeden en wandelstokken klaar voor een wandeling door de luisterrijke tuin met het prieeltje en het privé-meer met tuinhuis.

Koninklijke slaapkamer

Pas na aankomst hoorden we dat er een koninklijke slaapkamer is. Hadden we dat geweten!
Over welke royal(s) er in dat bed logeerde, wordt discreet gezwegen.
Maar wetend dat veel Van Eysinga’s kamerheer waren bij de Oranje’s, en wetend dat er tussen de familiefoto’s op de vleugel foto’s van Beatrix en Claus staan – plus een duidelijke privé opname van prins Bernhard senior in een tuinstoel op het gazon, kunnen we gaan raden…

Tot slot de huidige jonkheer Tjalling van Eysinga, hoofdrolspeler in Jort Kelders ‘Van Oud Geld En Dingen Die Niet Voorbij Gaan‘. Terugkijken: www.adelinnederland.nl/terugkijken-deel-3-van-oud-geld-de-dingen-die-niet-voorbij-gaan

Huize Boschoord
Huisterheide 1, Sint Nicolaasga
https://huizeboschoord.nl 

Berichten gemaakt 181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven