Chantilly: de koning, de slagroom en de maîtresse

Louis, Le Grand Condé

Chantilly, het slaperige stadje ten noorden van Parijs waar de slagroom werd uitgevonden, is gebouwd rondom Kasteel Chantilly. Wat gebeurde er allemaal binnen de muren van dit kasteel van de prinsen van Condé, afgezien van die slagroom? Een koninklijk diner, met fatale afloop, een beroemde zelfmoord en de laatste prins de Condé die onder verdachte omstandigheden de dood vindt. Zijn maîtresse ontkent elke betrokkenheid.

De beroemdste bewoner van het kasteel, Louis II de Bourbon-Condé (1621-1686), ooit legeraanvoerder van Lodewijk XIV, werd Le Grand Condé genoemd. Maar hij had wat goed te maken met zijn koning, want hij had jaren geleden de kant van opstandelingen gekozen. En de koning vergat niet snel. Daarom nodigde prins Louis in 1661 koning Lodewijk XIV en zijn hof (ruim 2000 personen!) uit op zijn kasteel in Chantilly voor een driedaags feest dat zijn weerga niet kende. De spil in dit verhaal is zijn maitre d’hotel Francois Vatel, de man die duizelingwekkende diners en spectaculair vertier kon organiseren.

Voor de koning en Le Grand Condé liep alles goed af. Voor de arme Vatel (gespeeld door Gerard Depardieu in de kostuumfilm Vatel) bleek het zijn laatste avondmaal te worden. Overmand door schande koos hij voor zelfmoord, omdat hij dacht dat zijn diner totaal in het water zou vallen. Zijn zelfmoord is in Frankrijk nooit vergeten, menig culinaire opleiding is naar hem vernoemd. Vanwege  zijn dood, maar ook omdat Vatel tijdens dit driedaagse festijn naar verluid de slagroom uitvond (crème Chantilly). Al zijn er ook boze tongen die beweren dat De Medici ooit de slagroom uit Italië meebrachten.

Het Melkhuisje

Het kasteel en het melkhuisje zijn nog altijd te bezoeken. Herinneringen aan Vatel zijn er weinig (behalve zijn keuken), maar herinneringen aan het roemruchte geslacht De Condé des te meer.

Kasteel Chantilly

Beroemd zijn ook de fantastische tuinen waar Vatel de feesten organiseerde, en de fraaie paardenstallen van de krijgsheer. Nog altijd worden er bij het kasteel beroemde paardenraces gehouden in het voorjaar.

Jaren later stierf de laatste prins van Condé in 1830 kinderloos. Hij werd opgehangen gevonden in zijn slaapkamer. Tot vandaag de dag blijft het de vraag of het zelfmoord was, of moord. Voornaamste verdachte: zijn maîtresse Sophie Dawes, alias de barones van Feuchères.
René Diekstra schreef hierover het boek ‘De macht van een maîtresse’, waarin hij claimt het raadsel voor eens en altijd te hebben opgelost.

Het kasteel kwam in handen van de familieleden die het later aan de staat nalieten.
Domaine de Chantilly
7 rue du Connétable, Chantilly

Téléphone 03 44 27 31 80

www.domainedechantilly.com

Berichten gemaakt 174

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven