Clementine Churchill, Lady of Chartwell House

Met biografieën over Winston Churchill is makkelijk een bibliotheek te vullen. Minder bekend is zijn vrouw Clementine Churchill-Hozier. Het is de vraag of de onvermoeibare Winston de geschiedenis had kunnen bepalen zonder het scherpe politieke instinct en grenzeloze begrip van zijn ‘Clemmie’. We volgen het spoor naar Chartwell, waar ze woonden en verslinden de biografie ‘First Lady’.

Winston en verloofde Clementine, 1908. Foto: Public Domain, Wikimedia Commons

Winston Churchill kocht het landgoed Chartwell House in Kent in 1922, zonder medeweten van zijn vrouw. Al bleven ze er tot 1964 wonen, Clemmie is er nooit dol op geworden. Dit in tegenstelling tot Winston.

Chartwell House. Foto Baryonic Being
Studeerkamer waar Sir Winston Churchill meer dan 40 jaar werkte. ©National Trust Images/Andreas von Einsiedel
Dining Room, ©National Trust Images/Nick Guttridge

In de Dining Room ontbeet het gezin met uitzicht op de tuin. Het meubilair dateert uit 1920, de stoelen werden gemaakt volgens gedetailleerde instructies van Winston Churchill.

The Library ©National Trust Images/Andreas von Einsiedel

Geen landgoed zonder een indrukwekkende bibliotheek.

Al vroeg in hun huwelijk raadde Clemmie de overactieve Winston aan om te gaan schilderen. Het werd een levenslange hobby, zoals te zien in zijn atelier op het landgoed Chartwell. In films en boeken leren we bovendien dat schilderen Winston hielp om de ‘black dog’ (gedeprimeerde periodes) op afstand te houden.
Winston’s bedroom©National Trust Images/Nick Guttridge

Winston Churchill’s slaapkamer (als hij niet op Downing Street 10 of in de ondergrondse War Rooms was).

Clementine als First Lady
Winston Churchill was jarenlang een publiek figuur waar je moeilijk om heen kon. Zijn scherpe verstand, totale onbevreesdheid en tomeloze energie leverden hem even veel vrienden als vijanden op. Er was er maar één die hem (soms) op andere gedachten kon brengen. En dat was Clemmie. Ook hoge militairen riepen haar hulp in om Winston in toom te houden, bijvoorbeeld als hij in een ongepantserde auto door Londen wilde rijden tijdens een bombardement. ‘First Lady’, een biografie over Clemmie, is een heerlijk kijkje in de keuken van een onbevreesde redder van de Westerse wereld en zijn vrouw die hem als enige kon bijhouden. Hoe overtuigden ze samen de Amerikanen om hen te helpen in de Tweede Wereldoorlog? Wat vonden ze nou echt van grootheden zoals De Gaulle, Stalin en de Roosevelts?

Clementine Churchill 1953 als zij de Nobelprijs voor haar man in ontvangst neemt. Svenskt Pressfoto via IMS Vintage Photos

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog ging Winstons gezondheid achteruit. Het is een wonder dat hij het – mede dankzij Clemmie – telkens weer overleefde.

First Lady, the Life and Wars of Clementine Churchill – Sonia Purnell

Film:
The Gathering Storm – met Albert Finney als Winston en Vanessa Redgrave als Clemmie

Chartwell House / National Trust
Het huis, het landgoed en Winstons schilderstudio zijn te bezoeken.
Entree volwassenen: £16.00. Website: http://www.nationaltrust.org.uk/chartwell

Berichten gemaakt 181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven