Het Kunstmuseum heeft naar eigen zeggen waarschijnlijk de grootste collectie Delfts blauw ter wereld. Meestal heb je als bezoeker zoveel te bekijken dat de vaste collectie Delfts blauw er bij in schiet. Deze keer gelukkig niet. Hemels blauw in wonderschone oude stijlkamers die gered zijn van de sloop. Een korte foto-impressie.

Het wonder van Delfts Blauw heet de tentoonstelling van het bekende aardewerk vanaf de 17e eeuw tot modern design, want het inspireert moderne kunstenaars nog altijd.

De verzameling is te zien in een aantal heerlijke stijlkamers, interieurs die uit oude gesloopte huizen zijn gered. Een passende entourage dus.

Hoe zat het ook al weer? Kooplui brachten porselein mee uit China en Japan. Dat was duur, dus de Delftse aardewerkindustrie kwam met een goedkopere versie: Hollants porceleyn. Al is Delfts blauw strikt genomen geen porselein maar aardewerk, gemaakt van Hollandse klei. Delftse plateelbakkerijen zoals De Porceleyne Fles probeerden de oosterse producten zo goed mogelijk na te maken. Met succes, want Delfts blauw is niet meer weg te denken uit de oud-Hollandse wooncultuur.


Ook moderne kunstenaars vinden vaak inspiratie in ons blauwe cultureel erfgoed.




Dwalend door de stijlkamers vinden we deze verrassing: het kabinet met het poppenhuis van Sara Rothé (ze had naar verluid drie van zulke poppenhuizen).

Kortom, een leuk extraatje voor wie een extra halfuurtje heeft in het Kunstmuseum (we zeggen nog vaak Gemeentemuseum trouwens).
Kunstmuseum
Stadhouderslaan 41, Den Haag