Ongeziene voornemens voor 2023

Een nieuw jaar vraagt om een vers to-do-lijstje met al het moois dat we binnenkort gaan zien – en met een paar exposities die ‘over’ zijn van het lijstje van vorig jaar. Hopen dat het dit jaar wel lukt om de hele de bucket list af te werken. We hebben er zin in!
Heeft u misschien zelf nog niet te missen suggesties? We zijn benieuwd en horen het graag!

Singer Laren, Gé-Karel van der Sterren
Dutch Landscape #3

Al die Amsterdamse mensen…

Als groot liefhebber van zwart-wit foto’s is het Amsterdamse Stadsarchief een onuitputtelijke schatkist. Nu zijn er heerlijke oude foto’s te zien, variërend van een dansende jarige visboer tot besneeuwde grachten. Fotografen uit de jaren 1935-1975 tonen een Amsterdam dat inmiddels verdwenen is. Tot en met 12 februari 2023, enige haast is dus geboden.
Stadsarchief, De Bazel, Vijzelstraat 32, Amsterdam

Ko, de jarige visboer. Stadsarchief Amsterdam
Ko, de jarige visboer. Foto Kors van Bennekom. 

Schatrijke vrouwen die verzamelen

De schatrijke familie De Rothschild verzamelt verwoed kunst. Cécile de Rothschild (1913-1995) begon te verzamelen op haar 13e, toen ze een Cézanne-schets kreeg. En Béatrice (1864-1934) verzamelde schilderijen waarmee ze later haar beroemde villa in St-Jean-Cap-Ferrat verluchtigde. De kunst- en sieradenverzamelingen van 9 vrouwelijke De Rothschilds zijn te zien tot 26 februari 2023, Museum La Boverie, Luik (Rothschild’s, vrouwelijke verzamelaars, uitzonderlijke mecenassen en schenkers).

Baronesse Beatrice Ephrussi de Rothschild

Meesterlijk Zwart

Strenge en toch zwierige creaties van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga (1895-1972), allemaal in zijn favoriete kleur zwart. Prachtige japonnen met een vleugje ongrijpbare nostalgie naar oude films, de cocktailjurk van mijn moeder en oude zwart-wit foto’s.
Nog t/m 5 maart 2023 in Kunstmuseum Den Haag, dus dat moet lukken.

avondjurk 1963, Palais Galliera © Julien Vidal / Galliera / Roger-Viollet

Super-Saturation van Jasper Krabbé in Slot Zeist

Het voorjaar begint al vroeg in Slot Zeist, dat zie je aan de veelbelovende kleuren van dit werk van Jasper Krabbé. Super Saturation’. Saturatie verwijst naar verzadigde kleuren die Krabbé tegenwoordig veel gebruikt. Tegelijkertijd verwijst het naar de verzadiging aan beelden die via sociale media, nieuws en internet op ons afkomen.
Slot Zeist, 31 januari t/m 10 april 2023 

Slot Zeist, Jasper Krabbé - Super-Saturation
Jasper Krabbé, Premonition 2022

Huize Solvay, Victor Horta’s meesterwerk in Brussel

Het Brussels herenhuis Solvay staat al lang op de bucketlist. Dit meesterwerk van Art Deco-architect Victor Horta is niet heel vaak geopend voor het publiek, vaak alleen tijdens speciale evenementen. Huize Solvay schijnt het allermooiste, meest luxe huis te zijn dat Horta ooit gemaakt heeft. Tijdens het BANAD-festival in maart 2023 gaat het hopelijk eindelijk lukken!
https://www.banad.brussels/fr/programme/visites-d-interieurs/groupes

Hotel Solvay, Brussel
Hotel Solvay, foto: harris

Twee keer Singer in Laren

Singer in Laren staat maar liefst twee keer op het programma dit jaar. Eerst voor een oude favoriet Kees van Dongen, en later dit jaar voor een hedendaagse favoriet: de Amsterdamse schilder Gé-Karel van der Sterren. Heel verschillende kunstenaars die beiden van het doek spatten. Kees van Dongen met zijn trefzekere donkere lijnen van ruim 100 jaar geleden. Gé-Karel van der Sterren met zijn krachtige, kleurrijke werk van nu dat op het tweede gezicht toch een ‘randje’ blijkt te hebben dat tot nadenken stemt.

Singer Laren, Kees van Dongen
Twee ogen, 1911, JK Art Foundation,c/o Pictoright Amsterdam 2022

Kees van Dongen, 17 januari 2023 – 7 mei 2023 in Singer Laren (tijdslot reserveren verplicht)

Singer Laren, Gé-Karel van der Sterren
Dutch Landscape #3

Gé-Karel van der Sterren – Laren aan zee in Singer Laren  – 9 mei t/m 3 september 2023 
(tijdslot reserveren verplicht)

Porselein in Groningen

Sinds medio 18e eeuw maakt Porzellan Manufaktur Nymphenburg uit München het fijnste porselein. Een overzicht van bijna 300 jaar ambacht tot design van nu, een waar mekka voor porseleinliefhebbers. En als we toch in het wonderschone Groninger Museum zijn, dan kunnen we meteen de Gianni Versace tentoonstelling meepakken! Nymphenburg porselein, t/m 15 oktober 2023, Groninger Museum

Groninger Museum
Nymphenburg x Groninger Museum; foto Arjan Verschoor


Dit is dus het lijstje voor begin 2023, voorlopig, want je weet nooit wat je intussen nog allemaal tegenkomt.
En natuurlijk staan er weer Amsterdamse huismusea op het programma, want de tocht om alle huismusea uit mijn boek Huismusea van Amsterdam opnieuw te bezoeken, gaat dit jaar weer door!Berichten gemaakt 174

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven