Het was een thuiswedstrijd, deze literaire wandeling in het openluchtmuseum dat de Beethovenstraat eigenlijk is. Gids Mechteld neemt ons mee, niet naar huizen van beroemde schrijvers, maar naar boeken die zich in deze buurt afspelen. Romans en columns van bijvoorbeeld Herman Koch, Aaf Brandt Corstius en Daan Heerma van Voss. Het onbekende leven in de Beethovenstraat trekt in de stromende regen aan ons voorbij.
We trappen af met columniste Aaf Brandt Corstius die opgroeide in een zijstraat van de Beethovenstraat. Haar column over de slager met de koksmuts, de pinnige, rijke oude dames die altijd voordringen en ander oud zeer is beslist nog herkenbaar merken we als Mechteld een stuk voorleest. http://gebiedsbranding.org/beethovenstraat/
Een zondagsman – Daan Heerma van Voss
We staan op de hoek van de Corellistraat, daar speelt Een zondagsman (2010) waarin gevierd psychiater Oscar van Bohemen terugkijkt op zijn leven. Oscars carrière lijkt ten einde sinds zijn vrouw in coma ligt, hij wordt geconfronteerd met vragen over zijn vrouw, zijn stiefdochter en zijn leven in een wereld die steeds ongrijpbaarder wordt.
Bijzonder detail: in de familie van Daan Heerma van Voss schrijven zowel zijn ouders als zijn broer. Pieter Verhoeff maakte een documentaire over de spanning tussen privé en publiek in dit schrijversgezin. Hoe ver mag je gaan met autobiografische elementen? Kan alles wat je zegt of doet opduiken in een boek? https://www.2doc.nl/speel~VPWON_1226977~privéterrein-het-uur-van-de-wolf~.html
Vloe – A.F.T.H. van der Heijden
Bij de kantoorboekhandel Gebroeders Winter liggen de voetsporen van A.T.F.H. van der Heijden. In een kort verhaal uit 1992 (Raster) vertelt hij hoe hij hier vloei probeerde te kopen. Nee, niet om shagjes te draaien, maar om zijn met vulpen geschreven woorden te vloeien. Het werd een bijzonder moeizame conversatie tussen schrijver en winkeldame met vooroorlogse knot.
https://www.dbnl.org/tekst/_ras001199201_01/_ras001199201_01_0086.php
Boekhandel van Rossum
Waar kun je tijdens een literaire wandeling beter schuilen dan bij boekhandel van Rossum.
De boekhandel is wereldberoemd in de buurt, net als de eigenaar van lang geleden die bezoekers zonder pardon de deur uitzette als ze niet literair genoeg waren. Zoals John Kraaykamp die een boek over hengelsport zocht. ‘Eruit!’
Gelukkig klaart en soms even op. We gaan op weg naar de tramhalte.
Tramhalte Beethovenstraat – Grete Weil
De Beethovenstraat is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Een minder bekend maar bijzonder boek is Tramhalte Beethovenstraat van de Duitse Grete Weil. Het is het verhaal van de Duitse verslaggever Andreas die een kamer huurt in de Beethovenstraat en ’s nachts vanuit zijn raam ziet hoe honderden Joden worden weggevoerd met speciale trams. Het was in 1963 de eerste Duitstalige roman van een overlevende over de vervolging en moord op Europese Joden.
Tramhalte Beethovenstraat – Uitgeverij Meulenhoff, heruitgave voorjaar 2024.
Red ons, Maria Montanelli – Herman Koch
We slaan de hoek om naar de voormalige Euterpestraat die sinds de oorlog Gerrit van der Veenstraat heet, vernoemd naar de verzetsheld. In de oorlog waren hier afdelingen van de Sicherheitsdienst en Sicherheitspolizei gevestigd die gebombardeerd werden in 1944.
Uit de school die nu Gerrit van der Veen school heet, stromen hippe tieners met telefoons en rugzakken. Ze kijken nieuwsgierig naar Mechteld die voorleest uit de debuutroman Koch uit 1989, zich onbewust van wat zich hier heeft afspeelt.
In Red ons, Maria Montanelli rekent Koch af met zijn middelbare schooltijd en ‘met de vogelspottende, krantenlezende, onsjes kaas kopende, rijke of arme, oude of jonge, zuipende, hopeloze figuren die volwassenen heten, met hun zielige hobby’s en beroepen en hun zinloze levensopvattingen. Daarachter gaat een nog hopelozer besef schuil: dat we daar allemaal zullen eindigen. ‘Het is te erg om over na te denken op welke vreselijke manieren je allemaal oud kunt worden.’ (De Groene Amsterdammer).
Al weer geen opsteker voor de buurt, ondanks de oh zo leesbare bekende stijl van Koch.
Via de Cliostraat lopen we terug naar de Beethovenstraat, met voorgelezen citaten uit onder andere Figuranten van Arnon Grunberg en De belofte van Pisa van Mano Bouzamour, boeken over jongeren van toen en nu in deze buurt.
Nee, wandelen door de Beethovenstraat zal nooit meer hetzelfde zijn. Met dank aan onze gids Mechteld Jansen en Book Lovers Tours
https://www.bookloverstours.nl
Ook de lokale tv van AT5 heeft de literaire wandeling in de Beethovenstraat ontdekt (2e item in deze video):
Het was een fantastische rondleiding , Froukje, met veel dank en ook voor deze prachtige beschrijving , met foto’s, die je hebt gemaakt.
Hartelijke groet, Korian